Projektets formål er at mindske omkostninger og øge produktiviteten i malkekvægsbesætninger ved at reducere andelen af ufrivillige udsætninger. Projektmålet er at udvikle anbefalinger og værktøjer for at reducere de bagvedliggende sundheds- og reproduktionsmæssige årsager til lav holdbarhed og øge bevidstheden om holdbarhedsprofilen på driftsenhedsniveau.
Selvom andelen af ufrivillig udsætning er høj på tværs af malkekvægsbesætninger, er der nogle producenter, der formår at tilpasse staldforhold og management, så de har kontrol over de underliggende sundheds- og reproduktionsproblemer, og kan opretholde en høj holdbarhed hos deres køer. Denne variationsbredde udnytter projektet for, gennem 5 arbejdspakker, at øge bevidstheden om holdbarhedsprofilen på driftsenhedsniveau og motivere til handling i relation til køernes velfærd, sundhed og reproduktion. Omdrejningspunktet for arbejdspakkerne er vidensindsamling, dataopgørelser og –analyse, test og afprøvning, samt demonstration i testbesætninger. Projektmålet skal nås ved at udvikle og beskrive:
Anbefalinger for den mest optimale indretning og anvendelse af en velfærdsafdeling
Anbefalinger for management af yversundhed i senlaktation og ved afgoldning samt prototype på udskrift
Anbefalinger for optimal drægtighedsprocent i højtydende besætninger
Anbefalinger for forberedelse og opstart af økologiske 1.kalvskøer
En prototype på et værktøj til visning af holdbarhedsprofilen på bedriftsniveau
Optimalt management omkring goldning er afgørende for at give koen det bedst mulige udgangspunkt for den nye laktation. Her får du anbefalinger til gode rutiner og procedurer før, under og efter goldning.
Oversigt over faktorer der er undersøgt, hvor analysen viste sikker forskel eller tendens til forskel mellem gruppen med hhv. "Høj" og "Lav" drægtighedspct.
Orientering til besætningsejerne om, at vi kontakter dem og 15 andre højtydende besætninger for at spørge, om de vil deltage i en undersøgelse, hvor målet er at beskrive, hvad der har betydning for drægtighedsprocenten hos højtydende køer.
På trods af en meget høj gennemsnitsydelse, sammenlignet med andre lande, er livsydelsen for danske køer ikke blandt de højeste. Skal vi i top på det punkt, skal koen være i besæt-ningen ni måneder mere.
Arbejdspakkelederne får et fælles billede af synergien på tværs af arbejdspakkerne samt hvordan projektet skal afvikles (milepælsplaner og fælles aftaler)